Pasji vodniki in naši kosmatinci vsakdan radi preživljamo drug z drugim, vendar to zaradi različnih okoliščin ni zmeraj mogoče. V času dopustov, službenih poti in praznikov mora kuža kdaj počakati tudi doma. Takrat potrebuje varstvo. Poseben privilegij je, kadar nam lahko na pomoč priskočijo sorodniki ali prijatelji. Privilegij pa je tudi, če lahko psa z mirno vestjo in brez skrbi pustimo v pasjem hotelu ali drugih oblikah pasjega varstva. Storitev varstva psov ne manjka, pri izbiri pa se velja najbolj zanesti na izkušnje vaših prijateljev in znancev. Neli in Dexter sta se odpravila v Pasji dom v Domžale, kjer je Dexter  pri Nini Bešter preveril, na kaj moramo biti pri izbiri pasjega varstva najbolj pozorni.

Na fotografiji Nina Bešter, Pasji dom – varstvo psov, s psičko Lumi.

Konec decembra potrebujeva začasno varstvo –  kako izbrati najprimernejšega? 

Lastniki psov naj bodo pozorni, da za svojega kužka izberejo varstvo, ki bo najbolj podobno načinu življenja, ki ga imajo doma. Za notranje kužke, ki so navajeni človeške bližine, se išče varstvo, kjer bodo bivali v hiši, skupaj z ljudmi in kjer bodo seveda poskrbeli za vsakodnevne aktivnosti. Z izborom primernega varstva, se boste izognili morebitnemu stresu vašega ljubljenčka. Pri izbiri varstva povprašajte kje kužki bivajo, koliko sprehodov imajo dnevno, koliko kužkov je največ v varstvu.

 Navajena sva različnih srečanj in druženj, vendar ima Neli slabe izkušnje z nekaterimi ljudmi, meni se pa prav z vsakim kosmatincem tudi ne da ukvarjati. Kako naj najini ljudje poiščejo varstvo po najini meri?  

Pred vsakim varstvom je obvezno spoznavno srečanje. Na tem srečanju kuža spozna nas in seveda mi njega in njegove navade. V primeru nezaupljivih kužkov, se dogovorimo za počasno navajanje na varstvo – najprej skupni sprehodi, skupaj z njegovim lastnikom, nato pa postopoma nekaj urno varstvo, ki se podaljša v dnevno varstvo, ko vidimo, da nam kuža že dovolj zaupa.

 Bivanja v pasjih boksih naju je groza. Kdo bo v pasjem varstvu skrbel za naju, kdo odpeljal na sprehod in se z nama igral?

Pri nas naši varovanci bivajo z nami v hiši, tako da psi niso nikoli sami. Vsak dan opravimo dva daljša sprehoda, čez dan pa aktivnosti prilagodimo vsakemu kužku posebej. Tiste bolj aktivne zaposlimo z raznimi miselnimi igricami, kot so skrivanje priboljškov, igračk,…

 Kako je s hrano, vajena sva namreč svojih briketov, pa tudi kakšen priboljšek pade tu in tam. Preredko sicer…  

Hrano vsak varovanec prinese s sabo, saj se tako izognemo morebitnim prebavnim težavam.  Na spoznavnem srečanju lastnike povprašamo o alergijah in se pri morebitnih alergikih strogo držimo diete. V primeru, da težav ni in da lastnik to dovoljuje, seveda pade tudi kakšen priboljšek.

 Neli je kratkodlaka in stalno pušča dlako. Kako je poskrbljeno za nego? 

Nega dlake je zelo pomembna, sploh pri dolgodlakih psih. Po navodilih lastnikov se držimo vseh napotkov, kar se tiče česanja, saj nekateri kužki potrebujejo vsakodnevno česanje, spet drugi pa le enkrat ali dvakrat tedensko. Sicer pa po vsakem sprehodu očistimo tačke, po deževnem pa seveda posušimo tudi kožušček.

 Kaj pa, če zboliva? 

Vsak pasji hotel ima sklenjeno pogodbo z veterinarsko kliniko, kjer v primeru kakršnihkoli zdravstvenih težavah poskrbijo za vašega kužka. Če lastnik želi, psa lahko peljemo tudi na kliniko, kamor oni želijo.

 Najini ljudje naju navadno vedno vzamejo s seboj. Tokrat pa ne gre, pravijo, in prepričana sva, da jih bo za naju zelo skrbelo. Jim boste prosim sporočili, da sva ok oziroma jih takoj poklicali, če bi bilo kaj narobe? 

V času pasjih počitnic, smo z lastniki ves čas v kontaktu. V moji navadi je, da vedno pošljem kakšno sporočilo, sliko, mogoče tudi video in tako je lastnikom dosti lažje, saj vidijo, da njihov kuža, prav tako kot oni, uživa počitnice.